Vapensköld som design

En vapensköld är ofta bara en vapensköld. Men jag tycker att du ska våga gå utanför ramarna och inspireras av konst och design.

Självklart är en vapensköld just en vapensköld, och dess syfte är att identifiera bäraren/ägaren. Men när du har en vapensköld och när du har låtit göra en vacker uppmålning av densamma är det inte dumt att använda den som konst.

I det här exemplet gjorde jag en wasse/kärve i art deco-stil. Det är den som är längst upp. Med dagen ritprogram är det inte särdeles svårt att göra en enkel teckning som denna.

Och det är faktiskt ännu enklare att spinna vidare på iden och göra nya versioner. Två av dem ser du här nedan. Jag tror nog att de allra flesta känner igen Wasling-kräven men jag är inte så säker på att du hade gjort det om teckningen förekommit i ett helt annat sammanhang. Så som identifikationstecken är bilderna här kanske inte de bästa, men som ett designverk tycker jag att de är riktigt bra.

Med detta hoppas jag att jag har inspirerat dig till att våga testa nytt när det kommer till heraldiken.