Släkten Waslings vapensköld

Coat of Arms of Wasling family, by Davor Zovko
Coat of Arms of Wasling family, by Davor Zovko

Varför ser vårt släktvapen ut som den gör? Vad betyder symbolerna? Här är berättelsen om min vapensköld.

Någon gång i mitten av 80-talet fick jag upp ögonen för heraldiken. Det tog inte lång tid innan jag tänkte att jag skulle göra en vapensköld men det tog lång tid innan den blev klar. Flera år faktiskt, och efter drygt 50 helt olika idéer som ritades upp för hand och färglades.
Läs mer om den här respektive här.

Vapen Wasling av Thomas Falk 2016.
Vapen Wasling av Thomas Falk 2016.

Två nedhängade ax

Till slut, och tack vare Tor Flensmarck, kom jag på en lösning som fungerade. Det blev en avhuggen kärve med två nedhängade ax. Inget mer och inget mindre.

Den här enkla symbolen är helt klart inspirerad av en vase men det är ingen vase. Det var också en sak som jag och Tor pratade om (i brev) när vapnet skapades 1989. Det kunde inte vara en vase eftersom kungliga Vasa-ätten redan hade den symbolen. Samtidigt kunde det inte gärna bli någon annan symbol heller när namnet är Wasling från släktgården Vasared.

Till slut blev det den här symbolen. Om man är heraldiskt bevandrad vet man att en vase inte är en sädeskärve  (och jag är heraldiskt bevandrad). Det är därför en extra poäng i att vår släkts ”vase” eller kanske en ”wasse” är en sädeskärve eftersom det då blir ytterligare en olikhet från kungavapnet. Sädeskärven är symboliskt mer passande för vår bondesläkt.

Coat of Arms of Wasling family, by Fredrik Falkenback
Coat of Arms of Wasling family, by Fredrik Falkenback

Färger och vingar samt andra symboler

Vapnets tinkturer är svart och guld (gult). De färgerna symboliserar ursprunget i Västergötland. Vår enkla släktforskning ner till omkring 1600 visar att släkten har en påfallande ovilja att lämna denna region i världen. En gav sig iväg för att söka lyckan (och kanske en partner) i Amerikatt, men återvände till hembygden.
Först i generationen före min lyckades vi komma oss iväg, och det var ju bra det.

Men eftersom mina anfäder och anmödrar kommer från Västergötland men från olika kommuner var det ingen idé att hänga upp sig på en viss kommun när vapnet skulle göras (hint hint, statsheraldikern och skaparen av två ingifta vapen för kungahuset).

Alliansvapen, släktvapen, för släkterna Mutka och Wasling
Alliansvapen för Mutka-Wasling. Teckning: Magnus Bäckmark

Vingarna är inga örnvingar. De är korpvingar och symboliserar släktens äldre släktgård Onsered (Odinsryd på 1600-talet). Om jag någon gång gör en badge/märke så kommer den att föreställa en korp på något sätt. Korpen användes även som symbol i det exlibris som Magnus Bäckmark gjorde åt mina barn.

Vapensköld för Jesper Wasling
Personligt släktvapen för Jesper Wasling. Teckning: Sunil Saigal.

En personlig brisering

Eftersom jag är en heraldiknörd kunde jag inte låta bli att ha en personlig brisering. Mitt heraldiska förnamn, om man så vill. Jag ändrade helt enkelt färgerna från svart till grönt. Det är även de ursprungliga färgerna som Tor föreslog, men som sedan ändrades till svart för att det var en bättre symbolik.

Det här personliga vapnet använder jag endast i heraldiska sammanhang, som i Svenska Heraldiska Föreningens matrikel och i det exlibris jag har för min heraldiska boksamling.

Att jag valde grönt i kombination med gult kommer från maskrosorna i vår trädgård. Den mest somriga känsla jag kan få är faktiskt när jag sitter på trappan ner mot baksidan av huset och med en kaffe i handen se de gula maskrosorna växa i den gröna gräsmattan. Det är sommar.

Coat of Arms of Wasling family, by Tor Flensmarck
Coat of Arms of Wasling family, 1989 by Tor Flensmarck

Registrerat av experterna

Vapnet är självklart registrerat i Svenskt vapenregister och dess huvudman Svenska vapenkollegiet (där jag idag är ledamot, men det var jag inte då) med nummer 10. Se mer på vapenregistrets hemsida.

Under 2017 kommer vapnet även att vara med i Skandinavisk Vapenrulla om skriften kommer ut det året. Annars kommer den lite senare.

Coat of Arms of Wasling family, by Magnus Bäckmark
Coat of Arms of Wasling family, by Magnus Bäckmark for SVK

Ett vapen för hela släkten

Vapen Wasling är ett släktvapen som får användas av ättlingar till Carl-Edward och Alma Pettersson i Vasared, Tvärred.

Vilka är då släkten? Ja, hit räknas alltså de fyra syskonen Ragnar, Valborg, Dagny och Helge. Från dem har vi sedan personer med efternamn som Trulsson, Svalin, Sandström, Andersson, Mårtensson, Otin, Holmström, Hamnered och Gullstrand + några till son-namn. Det betyder alltså att vapnet kan ärvas kognatiskt, inte enbart agnatiskt (från pappan). Läs mer på Lennart Waslings hemsida Culturum. 

Jag förstår att hela släkten inte är intresserad av att använda det, men det gör inget. De får om de vill. De får också göra om vapnet till något annat om de vill det.

Coat of Arms of Wasling family, by Jan Raneke
Coat of Arms of Wasling family, by Jan Raneke 2010.

Man är ju ändå nyfiken. Kanske har släkten rötter ner i 1600-talets västgötska adel. Det finns något som tyder på det.

Vapensköld för släkten Gyllenwase/Wasling
Vapen Waslingar i 1600-talsstil, av Jens Christian Berlin.

Det finns även de som tror att det finns en japansk samurajgren av släkten, troligen utvandrad under vikingatid med ett västgående skepp.

Kamonlik tolkning av vapen Wasling
Vapen Wasling som japanskt kamon

Det finns också de som inser att de två sista vapenbilderna inte är äkta utan bara roliga tolkningar. Jag hoppas att du är en av dem.

Sveriges bästa blogg om heraldik, vapensköldar, härolder och historia