Får jag ha ett släktvapen?

Omslaget till Heraldik för Nybörjare, 1:a upplagan 2005.
Omslaget till Heraldik för Nybörjare, 1:a upplagan 2005.

Allt fler lockas av heraldiken och vill ha en eget släktvapen. Och det har du full rätt till. Här förklaras hur du gör för att göra en egen vapensköld.

– Vem får ta ett vapen?
– Alla!
– Alla?
– Ja, alla. Vapnet är för ögat vad namnet är för örat, och det är väl inte bara adelsmän som har ett efternamn?
– Nä, det är klart. Så jag kan alltså ta ett vapen om jag vill?
– Visst.
– Men är det inte lite snobbigt?
– Jo, en del kanske tycker det. Men det är ju snyggt och varför ska man bry sig om vad andra tycker.

Får jag använda ett släktvapen,
jag är ju inte adlig?

Det finns ingen (och har aldrig funnits) en svensk lag som hindrar den som vill att ta sig ett vapen. Tvärtom är de första ofrälse, borgerliga,  släktvapnen kända från tidigt 1300-tal. De förs då av borgare, präster och storbönder.

Du får alltså anta ett vapen, eller återuppta ett gammalt släktvapen om det finns något sådant. Släktvapen ärvs av tradition på fädernet men ibland kan även mödernets vapen tas upp. Den sedvänjan följer nästan alla heraldiker av respekt mot äldre tiders vapenbärare.
För nyskapade vapen anser däremot flertalet heraldiker att det ska råda full jämlikhet, precis som för efternamn.

Måste vapnet följa namnet?

Idag är det vanligt att låta vapnet följa namnet, men det är en relativt ny idé. Man får inte glömma att det var först med 1901 års namnlag som riksdagen första gången fastslog att alla i en familj (dvs fru och barn) ska bära samma efternamn som maken/fadern. Innan dess kunde alla i familjen ha olika efternamn eftersom man använde patronymikon.

Hur du vill att vapnet ska få föras vidare är upp till dig, och din familj, att bestämma. Men tänk på att nästa generation kan ändra på ”reglerna” eftersom det inte finns något juridiskt skydd för släktvapnet.

Men kronor då, får jag ha det?

Adelsmän har av tradition ensamrätt till rangtecken eftersom dessa har givits av Sveriges statschef och därför kan sägas vara adelssläktens immateriella rättighet. Rangtecken är sköldhållare, vissa kronor, halsklenoder och hjärtsköld samt den öppna hjälmen.

Däremot kan man göra en egen krona om man vill det. Här bör man dock ha glimten i ögat, lite känsla och veta skillnaden på riktig rang och utsmyckning, eftersom många tar illa vid sig om du försöker låtsas ha adligt påbrå.

Lämna ett svar

Sveriges bästa blogg om heraldik, vapensköldar, härolder och historia