Malmö FF i våra hjärtan

Malmö FFs märke och vapen
Malmö FFs märke och vapen

Ikväll är det stormatch i Malmö. Stadens fotbollsstolthet Malmö FF tar emot Real Madrid.

Som heraldiker har man ett extra skäl att heja på Malmö istället för Real Madrid. Malmö har ett bättre heraldiskt vapen.

Som alla vet är Malmös smeknamn Di blåe eller Himmelsblått efter klubbfärgerna. Men klubben har inte alltid varit himmelsblå. När föreningen gick under namnet BK Idrott var tröjorna blå- och vitrandiga och så såg det ut fram till 1910 när Malmö FF bildats. Då blev färgerna istället röd- och vitrandiga tröjor och svarta shorts för att symbolisera att Malmö FF var en ny klubb. Klubbens bortaställ påminner om denna färgsättning för att hålla liv i traditionen. Den himmelsblåa färgen infördes 1920 och var då en mycket modern färg (20-talet är pastelldecenniet framför andra).

Den skånska flaggan på ryggen finns där sedan 2010.

I blått en stolpe av silver

Klubbmärket visar ett blått fält belagt med en stolpe av silver. Eller som Wikipedia så elegant uttrycker det: märket ”består av en sköld med två vertikala himmelsblå fält på sidorna och ett vertikalt vitt fält i mitten”. Klubbmärket kom till på 1940-talet.

Guldstjärnorna över skölden visar att klubben vunnit SM-guld/Allsvenskan mer än 20 gånger (en stjärna per tio segrar)

Real Madrids märke och vapen
Real Madrids märke och vapen

Real Madrids sköld och märke

Real Madrid går under smeknamnet ”Los Blancos” och, besynnerligt nog, ”Los Vikingos”. Deras färger är vitt och så lite blått och lite gult. Främsta symbolen är ett monogram med bokstäverna MCF

(Madrid Club de Fútbol). Tar man bort monogrammet i klubbmärket så har även Real Madrid en vapensköld – I silver en blå balk. Klubbmärket ändrades sedan 1908, 1920 (då kronan lades till), 1931 (då kronan togs bort igen, liksom prefixet Real, som betyder kunglig), 1941 (då kronan och real återkom, inbördeskriget var då över) och 2001 då dagens version skapades.

1931 innebar även att den blå balken infördes som hänvisning till regionen Kastillien. Deras färg är dock mullbärsfärgat så egentligen borde balken vara av purpur. Men blått är kanske mer slagkraftigt i fotbollssammanhang. Det var nämligen först 2001 som den blå färgen blev så distinkt som den är nu, så tinkturförändringen har alltså skett glidande från 1931 fram till idag.