Ett världsarv även för heraldiker

Abu Abdallah, Mohammed ibn Naçrs vapensköld
Sköld för Abu Abdallah, Mohammed ibn Naçr, Kung över Granada, och den som lär ha påbörjat bygget av Alhambra (1231-1272).

Alhambra i Granada i södra Spanien var morernas sista fäste. Det föll 1492 och lämnade utrymme för skapandet av det moderna Spanien. 1984 togs detta fantastiska byggnadsverk upp på Unescos världsarvslista.

Alhambra, som betyder ”Den röda borgen”, anlades av de nasridiska härskarna på 1200- och 1300-talen. Efter fallet gjordes få försök att få ordning på borgen. Några kristna byggnader uppfördes där, men platsen blev inget kristet centrum. Det var först med den moderna tidens vurm för det förflutna som borgen återfick en del av sin forna glans

Muslimsk ovilja att avbilda människor

Nasriderna var muslimer och som muslimer var inte avbildande konst det mest prioriterade sättet att smycka en byggnad, tvärt emot det kristna idealet. Därför är det spännande att se hur man under 1500-talet lyckades behålla det muslimska uttrycket och blanda in kristen världslig heraldisk maktsymbolik i de kakelplattor som pryder slottet.

Ett tecken på den respekt som de kristna ändå hade för den fiende de just besegrat.