Världens enda beväpnade hockeyklubb

En sida ur Grästorp ishockeyklubbs vapenregister från 1956-63
En sida ur Grästorp ishockeyklubbs vapenregister, från 1956-63

1956 fick Carl-Axel Rydholm en fantastisk idé. Han skulle ge alla spelarna i laget var sitt vapen. Så blev Grästorps ishockeyförening världens första och enda hockeyförening med heraldiska vapen för spelarna. 

Att få sån här idé borde ingen egentligen komma på, den är allt för absurd. Men så var Carl-Axel Rydholm ingen vanlig person utan en man med exceptionellt intresse för heraldik. Han blev sedemera redaktör i Västra Sveriges Heraldiska Sällskap och därefter en av grundarna till Svenska Heraldiska Föreningen, men det låg tio respektive tjugo år fram i tiden.

Visst kan man säga att vapnen kunde ha tecknats bättre, men Cary (som var hans alias) var ingen konstnär och påstod sig inte heller vara det. Däremot är alla hans kompositioner genomtänkta och har en symbolik som förstås bäst om man känner personen och deras släkthistoria. Som Willy Karlsson vars farfar/morfar var känd i hela västra Skaraborg för han hade ett kringresande tivoli. Det är karusellens tak som syns i vapenskölden

Arms of Willy Karlsson from Grästorp
Arms of Willy Karlsson from Grästorp

Trots att laget slutade med heraldik redan 1963 har fem av spelarna varit medlemmar i Svenska Heraldiska Föreningen som alltså bildades 1976. En blev så småningom kassör (Bengt-Göran Lundqvist), en är fortfarande med (Jan Emanuelsson) och detsamma gäller en brorson till en annan. Denne brorson är för övrigt idag en av våra revisorer (Kennet Wulcan).