Öland världsbäst på att flagga

Ölandsflaggan på flagstång
Foto: Jesper Wasling.

Ölandsflaggan på flagstång

I veckan (då min blogg överbelastades) semestrade jag med familj på Öland. Det är en fantastiskt vacker ö med spännande historia och landskap. 

Heraldiskt hade jag däremot inga förväntningar, Därför blev jag mycket förvånad och glad över att se hur man flaggade med landskapets vapen. Och det var inte en eller en handfull flaggor. Nä, det flaggades överallt. Jag har aldrig sett någon region vare sig i Sverige eller Europa och USA flagga så lokalpatriotiskt.

Flaggan visar en gul hjort på blått fält, och hjortarna kan man ännu idag se på Ölands sydligaste udde, vid Långe Jan.

 

Ölandsflaggan på väggstång
Ölandsflaggan på väggstång. Foto: Jesper Wasling.

 

Ölands korsflagga

En gång, på väggen på en pizzeria, såg jag även en pappersflagga med Ölands gröngula korsflagga. Min empiriska slutsats är därför att denna flagga endast är en skrivbordsprodukt medan Ölänningarna verkligen har tagit den traditionella landskapsflaggan till sina hjärtan

Ölands korsflagga
Ölands korsflagga