Norrland behöver en flagga

Norrlands (framtida) flagga. Bild: Enar Nordvik
Norrlands (framtida) flagga. Bild: Enar Nordvik

Norrland är på väg att bli en egen region i Sverige. En gigantisk region. Då är det klart att de behöver en sammanhållande symbol – en flagga kort och gott.

Min heraldiske vän och kollega Enar Nordvik har dels sammanställt Norrlandsflaggornas historia, dels komponerat förslag till nya. Att Norrland behöver en flagga är ganska givet om det nu blir en gigantisk region bestående av sju till nio landskap (jag vet inte om Hälsingland och Gästrikland är tänkta att vara med, de ligger trots allt nära Uppland).

Omöjligt förena landskapsvapnen

Med så många landskap inblandade går det inte att göra ett sammanslaget landskapsvapen. Det behövs ett nytt vapen och då är det klokt att välja en häroldsbild som även fungerar som flagga, för flaggidén är det som får gå i första hand.

Att göra så är inte helt unikt. Island gjorde samma sak när de skippade sin falk och lutfisk.

Äldre idéer kring en flagga för Norrland.
Äldre idéer kring en flagga för Norrland. Bild: Enar Nordvik

Inte första Norrlandsflaggan

Man har flera gånger tidigare försökt skapa en flagga för Norrland men de har inte riktigt fångat allmänhetens intresse.

De har det gemensamt att de har ett skandinaviskt kors men de har också det gemensamt att de är lika redan befintliga flaggor. Kanske också det att de har skapats och förts fram av organisationer som trots sina egna anspråk inte av andra norrlänningar har sett som företrädare för norrlandsgemenskapen.

Enar Nordvik har sammanställt dessa flaggor på sin hemsida för dig som vill läsa mer.  Jag tycker att denna psykedeliska flagga är den som passar norrlänningens sävliga sinnelag näst.

Norrlands (framtida) flagga. Bild: Enar Nordvik
Norrlands (framtida) flagga. Bild: Enar Nordvik