Idag 1748 skapades tre ordnar

Nordstjärneordens svarta band
Nordstjärneordens svarta band, som gällde från 1748 till 1974.

Det var den 22 februari 1748 som kung Fredrik lät instifta de tre svenska riksordnarna Serafimerorden, Svärdsorden och Nordstjärneorden. 

Det är nu 268 år sedan ordnarna skapades och 41 år sedan de förlorade sin gamla status (Serafimerorden) eller helt enkelt upphörde (de andra två).

När man tittar på listan över mottagare av Nordstjärneorden så är det kanske inte så konstigt att den försvann 1975. Det är stor skillnad på mottagarna under Gustav VI Adolf och Gustav V, där den senare under sina år helt saknar mottagare från de översta rangklasserna. Efter 1914 finns ingen statsminister bland mottagarna medan de var mangrant representerade dessförinnan.

Idag finns bland ordensentusiaster en stor vilja att återinföra dessa ordnar. Bland politiker, från vänsterpartiet till moderaterna, är intresset däremot ljummet, för att inte säga iskallt. Ordensväsendet tillhör helt enkelt en svunnen tid som svårligen låter sig återinföras i ett land, även om det finns demokratiska länder som har kvar ordnar.