En gulblå historia

Sveriges baner (flagga) c:a 1360-1520, och uttryckligen omnämnt som Sveriges flagga av Olaus Magnus.

6 juni 2023 och av någon anledning vill man få oss att tro att vi firar 500 år som land. Befängt, fullständigt befängt.

Sverge som rike går tillbaka till 1000-talet. Är man romantiskt lagd kan man hävda att vår gemensamma historia börjar på 900-talet och är man lite för källkritisk skulle man säga 1100-tal. Men jag tycker nog att vi kan säga 1000-talet för hur man än ser på organisationen av landet så anser åtminstone såväl kyrkan i Rom som våra grannländer att vi har en viss gemenskap här och inte lyder under någon annan härskare – oavsett var vår egna kan ha haft sina barndomshem.

Gustav gjorde en Swexit

Gustav Vasa skapade inte Sverige. Han gjorde bara en Swexit fast från en union som var bra mycket lösare i konturerna än vad EU är. Så vill man säga att Gustav Vasa befriade Sverige får man samtidigt hävda att Sverige idag har upphört att vara ett eget rike.  Han grundade inte heller en armé även om han gav armén nya instruktioner. Han skapade inte heller en svensk flagga men han skapade en ny version av den svenska flaggan och tog bort den vi hade haft i flera hundra år.

Men vi kan ju ändå fira 500 år av kors i flaggan, för det stämmer ju.

Vill du se om inte alla så i alla fall väldigt många av de svenska flaggorna från 1200-talet fram till idag ska du läsa min artikel här.
https://waslingmedia.se/nationalism/sveriges-flagga-genom-historien-del-2/