Därför kan man inte lita på Wikipedia

 

Ögonblicksbild från Wikipedia 27 mars 2017 - Uppslagsordet Sverige
Ögonblicksbild från Wikipedia 27 mars 2017 – Uppslagsordet Sverige

Jag gillar Wikipedia. Det är en källa till mycket kunskap. Men det är en förrädisk källa.

Mitt exempel denna gång är inte heraldik utan ordet Sverige. Wikipedia idag känns som något som en gymnasieelev skulle kunna plita ihop, med neutrala referensers som tagna från Nationalencyklopedin blandat med tyckande (”svenska folkets resurser”, om skattetryck) och helt irrelevanta källhänvisningar (främst då hänvisningen till Beowulfsagan).

Sammantaget är intrycket att det är en samling amatörer som är inblandade. Och än värre blir det när man ser diskussionen bakom kuliserna. Inte att de har fel, men det märks så tydligt att inbladade redaktörer inte har en aning om vad de egentligen diskuterar så deras kritik och källhänvisningar blir alldeles mossiga.

Det är  förvånande med tanke på hur enkelt det borde vara att skriva ihop en kort sammanfattning om sitt eget land. Till exempel borde det inte finnas några problem med att reda ut om Kalmarunionen innebar att Sverige svar ett självständigt rike (vilket det inte var) eller om det var underordnat Danmark och således hade förlorat sin självständighet (vilket inte heller är sant).

Snart kommer säkert en hårdare granskning av annat som stör på Wikipedia, det som rör ämnet Heraldik.