Demokratisk symbol stjäls av nazister

Symbol för den demokratiska rörelsen Nordens frihet.
Symbol för den demokratiska rörelsen Nordens frihet.

Den symbol som föreningen Nordens frihet (1939-46) använde som tecken för förbrödring och demokratiska ideal tas nu över av nazister. 

Det är skribenten Patrik Oksanen på tidningen Hela Hälsingland som har uppmärksammat detta. Och jag vill passa på att tipsa alla att följa Patrik, som i mitt tycke nu är den mest intressante skribenten i svensk dagspress.

Symbolen* togs alltså för att visa på förbrödring och demokratiska ideal MOT nazism, kommunism och fascism.  Som vanligt har det inte gått hela vägen fram till dagens historiskt okunniga nazistiska rörelser.

Skiss för Svenska brigadens fana från 1919. Av Gustav Hellström.
Skiss för Svenska brigadens fana från 1919. Av Gustav Hallström.

Symbolen skapades redan 1918 som tecken för den svenska brigad som stred på de vitas sida i finska (mycket blodiga) inbördeskriget 1918-19. En fana med denna symbol finns idag på Armémuseum. Denna fana användes dock inte i själva kriget utan först i segerparaden efter freden.

Svenska brigadens fana från 1919.
Svenska brigadens fana från 1919. Endast buren i fred, ej i krig. Finns idag på Armémuseum, se inventarienumret.

Fanan skapades av konstnären Gunnar Hallström (1875-1943)

* Den nazistiska organisationen Nordisk Ungdom gav åren 1934-43 ut tidningen Stormfacklan, som under 40-talet även den använde denna symbol. Med all säkerhet hämtad från de vitas sida. 

Tipset kommer från Jens Christian Berlin och från Faktoider.