När heraldiken blir fånig

För några år sedan var de manliga genitalierna på ett heraldiskt lejon på tapeten. Det fanns de företrädare för officiella heraldiksverige som uttryckte ilska över att snoppen hos lejonet på förbandstecknet hos Nordic Battlegroup saknades.

En klok person med lite mer kunskap i stakarnas värld har även påpekat med viss kraft att det är anatomiskt omöjligt för ett lejon att ha en (erigerad) snopp upp mot magen. Så funkar inte kattvärlden (eller annan djurvärld).
Ska man vara lite naturtrogen ska snoppen inte synas alls, däremot pungen mellan benen. Det har dock ingen heraldiker hävdat.

Mot detta kan man ju hävda att heraldiken inte är verklig och att snoppen visar på manlighet. Mot detta kan man å andra sidan, med exakt samma logik, hävda att manligheten ändå framgår, genom manen.

Den verkliga frågan som borde ställas är emellertid varför det heraldiska lejonet ska anses som en manlig bild. Det är nämligen i sig fullständigt främmande för heraldiken som saknar inbyggd symbolik i de bilder som den har med. Symboliken finns endast i betraktarens öga. Det om något borde en företrädare för den heraldiska sakkunskapen veta.