Serafimerorden är död. Den ges numera bara till kungahusets medlemmar och slumpvist utvalda utländska statschefer. Istället har vi Konungens medalj av 12:e storleken.
Denna medalj har lång historia, men det är först i och med Serafimerordens förändring 1975 som den fat sin nuvarande roll. Man kan säga att den i allt väsentligt, men kanske inte formellt, har samma status som Serafimerorden.
H.M. Konungens medalj instiftades omkring 1814 och kallades tidigare för Hovmedaljen. Namnet säger något om dess ursprungliga status och syfte.
Idag delas medaljen ut till svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster samt befattningshavare vid Kungl. Hovstaterna för lång och trogen tjänst. Det här sista är lite underligt för det inenbär att hovet jämställer i rang sin egen personal med de mest framgångsrika i samhället i övrigt.
Jag personligen tycker att det förtar medaljens värde ner till en nivå där den blir meningslös som Sveriges främsta utmärkelse, men jag vet att många tycker annorlunda. Just det här kan ju också vara skälet till varför varken Fredrik Reinfeldt eller Pia Sundhage var så engagerade i denna medalj vilket fick medelentusiasterna att gå i taket.
12:a eller 8:a med eller utan bling
Medaljen har två storlekar med mer eller mindre tillbehör. Ju dyrare den är att tillverka desto finare är medaljen. Det är en regel som gällt de senaste seklerna bland både ordnar och medaljer (som båda tenderar att genomgå inflation).
- guld av 12. storleken med briljanter att bäras om halsen i kedja av guld (förgyllt finsilver)
- guld av 12. storleken att bäras om halsen i kedja av guld (förgyllt finsilver)
- guld (förgyllt finsilver) av 12. storleken att bäras om halsen i Serafimerordens band
- guld (förgyllt finsilver) av 12. storleken att bäras om halsen i högblått band
- guld (förgyllt finsilver) av 8. storleken att bäras på bröstet i Serafimerordens band
- guld (förgyllt finsilver) av 8. storleken att bäras på bröstet i högblått band
- silver av 8. storleken att bäras på bröstet i högblått ba
Medaljen ger ingen rang
Ibland sägs det att innehavaren har samma rang, men den svenska rangordningen upphörde 1909 förutom för ett fåtal personer. Dessa (bland annat statsråden) ”förlorade” sin rang i och med författningsreformen 1974. Det som finns idag är en placeringslista som kan används som en vägledning vid officiella tillställningar, men den är inte tvingande så man får vid behov avvika från denna (ex för att hedra någon som inte formellt har en ställning inom staten eller som är extremt framgångsrik företagare)
På hovets hemsida förklarar överceremonimästare Lars Grundberg om bordsplaceringen.
Hur avgörs den, rang eller trevlig bordsgranne?
– Hade det bara varit efter rang hade det varit enkelt, då hade vi kunnat gå efter Hovkalendern. Men vi tar hänsyn till allt från intressen, språk, om gästerna har varit på representationsmiddag tidigare och vem de hade till bordet då. Men rang spelar förstås in, liksom ålder. Ambassadörer placeras efter hur länge de har varit på sin post i Sverige. Runtom bordet sitter hovets medarbetare som ”lill- värdar”, vid den ena bordsändan sitter 1:e hovmarskalken och vid den andra ceremonimästaren. Kungen och Drottningen sitter alltid mittemot varandra vid bordets mitt. Bordets mitt är vår utgångspunkt när vi gör placeringen.