Kungens vapen användes även av hans tjänare, det har vi Simon Kiechels vittnesbörd om.
Simon berättar att när någon reser i kungens ärende så har han kungens märke på sig för att genast kännas igen.Citatet är ”… Men då någon reser i konungens ärenden, brukar han medföra konungens vapen, hvilket bönderna genast känna igen, och skola de icke allenast för intet gifva honom mat och dryck utan och genom dag och natt hjälpa honom med hästar, så att han kommer vidare; ...” (sidan 6, länken nedan)
Vad jag förstår så finns det alltså, enligt Simon, en väl utbredd kunskap om kungens vapen bland allmogen. Det är inte så oväntat, men här blir antagandet lite mer konkret. Att det inte handlar om bönder med gästgiveri framgår något senare i texten.
Samuel Kiechel (1563–1619) var son till en välbärgad handelsman från Ulm. Som 22-åring reste han genom stora delar av Europa och Mellanöstern på studieresa för att utbilda sig. Hans resedagbok från Norden 1586 är en av ytterst få samtida skildringar av Sverige och i viss mån Danmark. Därför är hans reseskildring värdefull. Den ger inblickar i många förhållanden och visar vad en dåtida resenär uppfattade som intressant och märkligt.
Bilden här ovan visar en vapenrock som användes av Erik XIVs härold på 1560-talet. Kanske var det något liknande som kungens män hade? Men kan de då ha varit broderade eller hur hade man gjort vapenskölden?
Källa
- Simon Kiechels resedagbok från 1586
https://runeberg.org/ksresa1586/ - Nordiska museets hemsida (Läst 2025-01-13)
https://www.nordiskamuseet.se/utforska/livet-i-norden/resedagbok-fran-vintern-1586/