Vem som helst får ta sig ett vapen. Om det råder ingen tvekan längre, men vad ska man ha vapnet till? Här kommer några tips om var du kan placera ditt vapen.
I tryck
Det vanligaste användningsområdet för ett vapen är idag i ett exlibris. Ägarmärket kanske inte behövs för att veta vems bok det är, så mycket lånar vi väl inta av varandra idag. Ett exlibris är främst en prydnad för boken och ett uttryck för ägarens bibliofila intressen.
Brevskrivandet är en konst på tillbakagång. Vi skriver allt färre brev. Ett undantag är möjligen officiella handlingar till myndigheter och företag. Om vi låter trycka ett brevpapper med vårt namn och adress är det inte så dumt att pryda dessa uppgifter med ett vapen. Brevhuvudet eller -foten blir mer personlig, och den livar säkert upp läsandet för mottagaren av brevet.
Andra trycksaker som kan piffas upp med ett vapen är visitkortet. Allt fler skaffar sig ett visitkort men motiven är oftast torftiga; solnedgång i Oceanien, tomtar på loftet eller opersonliga yrkessymboler. Och så de vanliga vita korten som sällan väcker munterhet. Tryck ditt vapen på kortet och ingen kommer att glömma dig i första taget.
Som företagslogotyp
Firmamärken är ett återkommande bekymmer för en företagare. Vilken symbol ska man välja? Kommer märket att fungera även om firman byter inriktning eller kommer firman att tvingas byta märke med jämna mellanrum. Låt ditt vapen också bli ditt firmamärke och du slipper tänka på firmamärket någon mer gång. Sen kommer säkert ett vapen att skapa mer goodwill kring ditt företag än något annat märke. Se på vinproducenten Åkesson i Skåne.
I hemmet
Pryd ingången till din villa med en portalsten eller låt en träsnidare gravera ut vapnet i dörren, stolsryggen eller grindstolpen. Heraldiska skulpturer är säkert den mest pampiga formen av vapenutsmyckning, men också den dyraste. Men i gengäld är det den form av utsmyckning som lockar flest ögon. Materialet är oftast sten eller trä.
För den som vill vara mer diskret med den personliga utsmyckningen och tycker att en portal är lite klumpig finns ett alternativ – smycket. Gravera in vapnet eller delar av det i klackringen eller halssmycket. Tänk bara på att spegelvända motivet om du tänker använda ringen som sigill.
Husgeråd är ett annat område för heraldisk utsmyckning. Måla porslinspjäser, kannor, fat och tallrikar, glas krus och koppar. Också matsilvret kan bli en gravörs nästa objekt.
Från husgeråd är steget inte långt till textiler. Bonader och möbeltyg objekten. Att placera skölden på en matta kan vara olämpligt eftersom vi då får gå på ditt vapen. Men mattan kan vara placerad på ett sådant sätt att vapnet ändå kan pryda den. För källarmiljön kan det vara passande att måla ett vapen direkt på väggen.
Är du trött på den svenska flaggan och tycker att det är lite opersonligt med en annan nationsflagga? Ta då och sy en egen vapenflagga. Den skall vara rektangulär och innehålla hela sköldinnehållet, men inte visa något av skölden.
Livets slut
När döden närmar sig kan ett vapnen användas en sista gång. I dödsannonsen kan ett vapen ersätta korset, båten, ankaret mm. Och gravstenen är en lämplig plats att hugga in släktvapnet. Ju fler släktingar i graven desto bättre.