Personligt/About me

Jesper Wasling anno 2016
Jesper Wasling anno 2016

Jesper Wasling, en heraldiker

Den här sidan handlar (nästan) uteslutande om mitt heraldiska intresse. Därför kan en heraldisk presentation vara på sin plats. 

English resume at the bottom. 

Ända sedan barnsben har jag haft ett historiskt intresse. Under tonåren fastnade jag extra mycket för medeltiden och som en effekt av det kom jag att upptäcka heraldiken.

Aktiv heraldiker

Min första egna bok i ämnet fick jag 1986 (Jan Ranekes Svenska Medeltidsvapen) och sedan har det rullat på.  1991 bildade jag och Stefan Bede Borås Heraldiska Förening, som senare bytte namn till Sju härolder.

1993 valdes både jag och Stefan in i Svenska Heraldiska Föreningens styrelse och där sitter vi ännu. Jag har större delen av tiden varit sekreterare (1995-2000, 2001-2015), men också webbredaktör (1997-2005, 2013-17), redaktör för skriftserien (sedan 2004) och redaktör för Vapenbilden (2000-01 och igen från 2013-).

På den internationella kongressen i Uppsala 1992. Foto: Stefan Bede
På den internationella kongressen i Uppsala 1992. Foto: Stefan Bede

Upptäckten av en heraldisk blunder på Kos 1992. Foto Carina Förne
Upptäckten av en heraldisk blunder på Kos 1992. Foto Carina Förne

Tillsammans med Henric Åsklund i Hällekis 2004. Foto: Lennart Wasling
Tillsammans med Henric Åsklund i Hällekis 2004. Foto: Lennart Wasling

Beläst historiker

Som nämnts så väcktes mitt intresse för historia tidigt och jag läste som gymnasist gärna akademiska historiska avhandlingar (även om jag än hellre läste deckare). Därför var det naturligt att ta steget till att läsa historia på universitet. Så det blev några år där, med fokus på historia, idéhistoria och statskunskap samt journalistik som avslutning.

Jesper Wasling i stilenlig heraldisk skjorta
I stilenlig heraldisk skjorta, anno 2014.

Skrivandet

Som heraldiker är jag främst teoretiskt inriktad. Jag älskar att grotta ner mig i heraldiska (och historiska) detaljer. Gärna i sådana som ger en ny förståelse för heraldiken eller manar till omtolkningar av historien.

På den här sidan samlar jag artiklar som jag skrivit för mina äldre hemsidor, Vapenbilden, Heraldisk tidskrift eller någon annan skrift.
Vissa artiklar, kanske rentav de flesta, finns inte här i sin ursprungsversion eftersom jag på webben har möjlighet att skriva lite mer än jag har i en tidning.

Ritandet

Jag ritar inte för hand utan använder vid behov dator för att komponera vapen. Det har nog blivit ett hundratal allt som allt, för både personer och föreningar/organisationer/företag.

Jesper på Kongahälla medeltidsmarknad.
Jesper på Kongahälla medeltidsmarknad anno 2011.

English resume

I’ve been into heraldry since mid 80ies and read almost every word written in the subject in Swedish. Therefore I know that I don’t know so much as I did before I started my studies. 

Svenska Heraldiska Föreningen, AKA Swedish Heraldry Society, was founded in 1976 as a non-profit association. The purpose of the society is to contribute to an augmented interest in heraldry. Membership is open to all.
I was the secretary 1995-2000, 2001-2015, the book editor since 2004, editor of Vapenbilden 2013-
www.heraldik.se

Societas Heraldica Scandinavica (The Scandinavian Heraldry Society).
Boardmember & Web editor 2004-2006.
This Scandinavian society for heraldry publish twice a year ”Heraldisk Tidsskrift”, once a year the amorial ”Skandinavisk Vapenrulla” and arrange heraldic congresses every second year around Scandinavia. www.heraldik.org

Co-founder of Borås Heraldiska Förening  (Heraldry society of Borås), also know by its more informal name Seven Heralds.
The only true local heraldry society in Sweden can be found in the city of Borås. Esb. 1990 and still going strong.

Kommentera

Sveriges bästa blogg om heraldik, vapensköldar, härolder och historia